Monday, February 23, 2009

SPRM memang takde standard


KUALA LUMPUR: Sebanyak 45 daripada 90 kes aduan rasuah politik membabitkan pemimpin Umno yang diterima Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ditutup kerana ketiadaan bukti kukuh.

Jumlah itu merangkumi kira-kira 50 peratus daripada 90 aduan rasuah politik yang diterima suruhanjaya berkenaan sepanjang pemilihan peringkat bahagian Umno, tahun lalu.


Sebanyak 30 peratus atau 27 lagi kes dirujuk kepada Lembaga Disiplin Umno untuk tindakan di peringkat dalaman mengikut Perlembagaan parti kerana ia berkait rapat dengan soal disiplin.

45 kes ditutup SPRM kerana tiada bukti kukuh

“Kita tidak dapat menghasilkan fail kes yang lengkap dan kukuh kerana pengadu hanya mengemukakan aduan secara umum tanpa disertakan bukti bagi menyokong aduan itu,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

“Kes yang sudah selesai disiasat dan lengkap dengan keterangan saksi serta maklumat dan bukti kukuh, akan diserahkan untuk tindakan susulan oleh Bahagian Pendakwaan.

Macam mana boleh siasatan dibuat, kemudian tindakan diberikan kepada lembaga disiplin UMNO..Ape ke hey nyer ni?

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com