Monday, June 8, 2009

SIS : Ramainya keliru..bila agama tidak difikirkan...


Quote:
"PAS bukan sebuah parti yang radikal dalam perjuangannya. PAS tidak pernah berubah daripada landasan perjuangannya. Saya merasakan mungkin orang ramai terkejut kerana ada golongan yang belum dapat menerima perubahan landskap politik negara pada hari ini. "PAS bukan sebuah parti yang radikal dalam perjuangannya. PAS tidak pernah berubah daripada landasan perjuangannya. Saya merasakan mungkin orang ramai terkejut kerana ada golongan yang belum dapat menerima perubahan landskap politik negara pada hari ini,"

pensyarah Sains Politik dari Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Sivamurugan Pandian.

Quote:
"PAS perlu menerima perbezaan ideologi mereka dengan SIS. Mereka (PAS) punya matlamat menubuhkan negara Islam sedangkan SIS punya interpretasi berbeza dalam hukum dan ajaran Islam. Perkara ini yang perlu difahami oleh PAS dengan jelas," katanya. "Dalam amalan demokrasi, hak bersuara, kebebasan berpersatuan adalah rukun yang biasa diamalkan. PAS tidak sepatutnya menjadi sebuah parti yang bersifat konservatif dalam perjuangannya. "Di sini, PAS ada sedikit 'hipokrasi' dalam prinsip-prinsip yang diperjuangkannya. Ini kerana dalam Pakatan Rakyat mereka (PAS) boleh bekerjasama dengan DAP dan Parti Keadilan Rakyat. Sedangkan DAP sememangnya terkenal dengan perjuangan liberal dan sekular,"

pensyarah USM, Dr Azeem Fazwan Farouk

Quote:
"parti Islam perlu belajar menerima pandangan yang berbeza".

Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil

Quote:
Kebebasan bersuara dan berpersatuan adalah prinsip yang begitu dihargai dalam negara moden dan demokrasi. Pandangan yang berbeza dan bertentangan (dan persatuan) bukan sahaja dibenarkan tetapi harus dilindungi kerana ia merupakan asas bagi masyarakat demokrasi dan adil,"

naib presiden PKR, Mustaffa Kamil Ayub.

Quote:
Untuk mengharamkan atau mengisytiharkan ia sebagai "haram' bermakna melakukan sesuatu dengan cara kuku besi yang tidak sepatutnya diamalkan

Setiausaha Kebangsaan Wanita DAP, Teresa Kok

Quote:
dialog dan debat perlu dibenarkan dan pandangan yang berbeza perlu disuarakan.

Presiden Majlis Peguam Malaysia, Ragunath Kasavan

jom kita fahami sbb2 penentangan golongan2 di atas.
secara umumnya ada 2 sbb jer.

sebab pertama.
atas alasan kebebasan bersuara.
sebab kedua.
atas alasan meraikan perbezaan pendapat dan faham.

utk sbb pertama, mungkin kita boleh berkompromi dgn golongan yg berpendapat mcm ni..kita jgn lah 'fire' habis2..
golongan ni memahamkan konsep kebebasan bersuara secara begitu umum. sedangkan dlm Islam ia tidak begitu.
kebebasan bersuara ada had2nya.. kita boleh bersuara dlm beberapa perkara yg bukan bersifat mutlak dalam islam.
sedangkan, kita kalau kita bersuara mmpertikaikan hukum2 islam sprt faraid, hudud dan qisas adalah jelas haram (sprt tindakan SIS).

justeru, kita msti bg phm golongan berpndpt hak kebebasan bersuara adlh perlu dan amat selari dgn Islam.. Islam mmbenarkan malah menganjurkan kebebasan bersuara ttp bukan pada hukum2 Islam.

utk sbb kedua,
golongan ini berpendapat pengharaman SIS adalah tdk wjr atas hujah perbezaan pendapat. golongan ini jelas tdk dpt mmbezakan bagaimana perbezaan pndpt diraikan dlm Islam.
pnpdt blh berbeza tp bukan dlm perkara mutlak.

justeru, golongan ini adlh terlebih bahaya dr golongan yg pertama.
mereka menerima apa saja pndpt termasuklah golongan liberal dan tak mustahil golongan anti-hadith pun boleh diterima atas hujah meraikan perbezaan pndpt. pale atok diorang!

beberapa ayt quran tentang golongan munafik

"Orang-orang munafik lelaki dan orang-orang munafik perempuan adalah sama satu sama lain; mereka menyuruh pada kemungkaran dan melarang daripada yang baik, dan mereka menggenggamkan tangan-tangan mereka; mereka melupakan Allah, dan Dia melupakan mereka. Sesungguhnya orang-orang munafik, mereka adalah orang-orang fasiq (tidak mempedulikan perintah Tuhan)." (9:67)

"Dan apabila dikatakan kepada mereka, 'Marilah kepada apa yang Allah menurunkan, dan rasul', kemudian kamu melihat orang-orang munafik menghalangi kamu dengan penghalangan yang keras." (4:61)

dan akhir kata;


"Wahai Nabi, berjuanglah terhadap orang-orang yang tidak percaya dan orang-orang munafik, dan bersikapkeraslah terhadap mereka; tempat menginap mereka ialah Jahanam - satu kepulangan yang buruk!" (66:9)

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com