Friday, August 7, 2009

H1N1: Amaran dari Tuhan..


H1N1: Kanak-kanak 5 tahun korban ke-15

KUANTAN: Seorang kanak-kanak lelaki berusia lima tahun menjadi mangsa ke-15 yang meninggal dunia akibat selesema babi atau Inflenza A (H1N1) yang juga kes kematian kedua di Pahang, hari ini.

Dari Ibnu Umar Rasulullah SAW bersabda:
“Bagaimana keadaan kamu ketika lima perkara berlaku di kalangan kamu, dan aku berlindung dengan Allah dari terjadinya perkara itu kepada kamu atau kamu sempat menempuhnya. Tidak timbul kemungkaran di kalangan satu-satu bangsa melainkan mereka melakukannya secara terang-terang, akan timbul penyakit taun dan penyakit-penyakit yang tidak pernah ada terhadap orang-orang sebelum mereka (penyakit ganjil).”(HR: Ibnu Majah)

Sabda Nabi s.a.w., maksudnya: "Hitunglah akan ada enam peristiwa terjadi menjelang kiamat, iatu kematian aku, penaklukan Baitul Maqdis, seterusnya terjadi kematian MASAL disebabkan oleh suatu wabak ( taun ) yang akan menimpa kamu ( umatku ) seperti penyakit QU'AS yang terkena kambing dan lain-lain binatang......." (Bukhari dan Muslim).

Penyakit QU'AS ialah penyakit yang menyerang haiwan ternakan, tandanya terkeluar cecair dari hidung dan serangan penyakit itu menyebabkan haiwan itu mati tiba-tiba. Sekarang ini terkenal dengan penyakit "Selsema Burung".

Sars suatu alamat yang Rasulallah s.a.w. pernah sebut sebagai "Penyakit Ganjil Akhir
Zaman" Rasulallah s.a.w. pernah bersabda bahawa dunia ini telah hampir akhir zaman bahkan Baginda mengumpamakan seperti seorang yang terlalu bongkok. Tentang fenomena alam yang terjadi dan penyakit-penyakit ganjil (seperti Coxsackie,JE dan kini Sars pula) disebutkan oleh Rasulallah s.a.w. sebagai tanda-tanda qiamat.

Dari Ibnu Umar Rasulallah s.a.w. bersabda; "Bagaimana keadaan kamu ketika lima perkara berlaku dikalangan kamu, kepada kamu atau kamu sempat menempuhnya. Tidak timbul kemungkaran di kalangan satu-satu bangsa melainkan mereka melakukannya secara terang-terang, akan timbul penyakit taun dan penyakit-penyakit yang tidak pernah ada terhadap orang-orang sebelum mereka (penyakit ganjil)." (Riwayat Ibnu Majah)

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com